Otvaranje paušalnog obrta

Kao što sam nedavno objavila – registrirala sam paušalni obrt.

Podijeliti ću ovom objavom informacije i saznanja koja sam skupila putem, odnosno što mi je sve bilo potrebno učiniti da bih registrirala obrt. Napominjem da je tu puno različitih situacija i različitosti. Opisati ću svoj primjer jer njega sam usavršila. 🙂

Vjerujem da će nekome dobro doći, jer informacija nikad dovoljno.

Prvi korak je naravno odluka i razmišljanje s čim se želiš baviti, preispitivanje imaš li dovoljno znanja, edukacija i prvenstveno volje. Ukoliko jedno od toga nedostaje, poradi na tome da to nadopuniš i kreni dalje.✔️

Obrtne djelatnosti se registriraju u uredu za gospodarstvo.

Da bi registrirao djelatnost, moraš znati koja je.

Postoji nešto što se zove nacionalna klasifikacija djelatnosti ili skraćeno NKD – To je lista svih mogućih djelatnosti označenih brojevima https://www.dzs.hr/App/NKD_Browser/assets/docs/NKD_2007_objasnjenja.pdf

Odabereš svoju i prvi korak je gotov. ✔️

Važno je znati/pročitati dali je za djelatnost koju želiš registrirati potreban slobodan ili vezani obrt.

Razlika je velika – za vezani obrt je potrebna stručna osposobljenost za djelatnost koja se registrira, dok za slobodne djelatnosti nije potrebna ista.

Koja stručna sprema za koju djelatnost treba, reći će ti u uredu za gospodarstvo. Pitaj obavezno!

Stručno osposobljavanje se uvažava jedino od Obrtničke komore. Znači, postoje ustanove za obrazovanje koje nude ta stručna osposobljavanja ali ona vrijede samo ako ćeš se zaposliti kod nekoga, ali za vlasnika obrta treba stručna sprema od Obrtničke komore.

Gdje i kad se koje osposobljavanje održava ( organizirano je svaka dva mjeseca) pročitaj na stranicama Hrvatske obrtničke komore.https://www.hok.hr/obrazovanje/ispit-o-strucnoj-osposobljenosti

Cijena je oko 1.200,00kn.✔️

Nadalje – važno je raspitati se koji su minimalni tehnički uvjeti potrebni za tu djelatnost i jesu li potrebni uopće. Za neke djelatnosti je potreban poslovni prostor i sve što ta činjenica sa sobom nosi, no za neke nije. Konkretno, meni za moju djelatnost knjigovodstva, grafičkog dizajna i izrade poklon predmeta nije potreban poslovni prostor već smijem obavljati djelatnost u prostoru u kojem stanujem. Međutim, kako taj prostor nije moj vlastiti, već od moje svekrve, morale smo potpisati Ugovor o najmu. Ugovor smije biti bez naknade a može biti i sa naknadom, po dogovoru. U oba slučaju, ugovor se nosi u Ured za gospodarstvo prilikom registracije te i u poreznu. Na temelju tog ugovora, porezna obračunava porez ( iako je ugovor bez naknade ) , i dobijete rješenje na Najmodavca. Znači, najmodavac mora plaćati porez koji se obračunava po nekoj općenitoj stopi ( zaboravila sam kojoj ) i kvadratima koje unajmljujete.

Kod mene je taj iznos 52,00 kune mjesečno.✔️

Zatim, trebaš odlučiti želiš li registrirati paušalni obrt ili obični obrt.

Osnovna razlika je u jednostavnijem knjigovodstvu te samim tim i manjim troškovima.

Moja mjesečna davanja po prvom rješenju iznose oko 1.350,00 kuna za doprinose i 113,00 kuna za porez i prirez ( to se plaća kvartalno) .

Na kraju godine se šalje obrazac u poreznu sa obračunatim prihodima za proteklu godinu.

Redovni obrt ima slične troškove za doprinose i poreze, samo što mora voditi malo složenije/skuplje knjigovodstvo.

Nakon što si u uredu za gospodarstvo registrirao djelatnost, sljedeći korak je prijava poreznog obveznika u poreznu upravu. Potreban ti je obrazac RPO kojeg ispuniš i odneseš referentu u poreznu.

Zatim, u roku od 8 dana od registracije obrta, moraš se prijaviti na zdravstveno i mirovinsko osiguranje, te također otvoriti žiro račun u banci,

Važno je također da odlučiš hoćeš li obavljati financijski promet u svom obrtu samo preko transakcijskog računa ili i gotovinom.

Za transakcijsko poslovanje potreban ti je samo žiro račun a za promet gotovinom potrebna ti je fiskalna blagajna.

 Fiskalnu blagajnu je  relativno jednostavno osposobiti  i nabaviti ukoliko imaš pristupačnog operatera i dobavljača kao što mi u Otočcu imamo Timber trade i Josipa Šprajca.

I to je u glavnini to!

Vjerojatno sam nešto zaboravila napisati pa ukoliko imaš nekih pitanja o kojima nisam ništa napisala u ovom tekstu, slobodno me pitaj u komentaru ili u inbox.

 Vrlo rado ću pomoći!

P.S. još jedna jako važna stavka su mjere  HZZ-a na koje svakako treba obratiti pažnju, proučiti uvjete i prijaviti se ukoliko je moguće! www.mjere,hr

I još nešto – ukoliko imaš ideju, ne daj se obeshrabriti preprekama, one postoje samo zato da ih preskočiš. Samo hrabro slijedi svoje snove i nećeš se izgubiti. Samo naprijed!

Odgovori