otočac

Od kud sam došla, kud sam pošla…

Prebivalište i boravište Poklon galerije Danijela je Otočac, grad smješten u dolini Gacke, star 6000 godina i prebogate povijesti. Ponosi se predcima poput Frankopana i Japoda te nepokorenošću još od najezde Turaka, od kojih smo se branili s utvrde Fortica, pa sve do danas, stoga se može reći da je slobodan, svoj i sasvim poseban.

Danas se uz njegovo ime često veže opalna kraljica Gacka koja svojim tokom šara zelene pašnjake i livade Gacke doline. Otočcu to paše i godi, pogotovo jer je od davnine poznat kao grad na vodi.

Prije Domovinskog rata Otočac je imao razvijenu industriju koja se dobrim dijelom ugasila, a broj se stanovnika znatno smanjio. Poslijeratne godine donijele su promjene na koje se nije bilo lako naviknuti. Trebalo je krenuti ispočetka i trebale su se roditi nove generacije koje će utirati neke nove drugačije staze. Natrag se nije moglo, a nije ni trebalo. Generacija je stasala nekim novim startnim pozicijama i spoznajama, ali jedno je uvijek ostalo isto. To je ono što je upisano u genetskom kodu stanovnika Otočca, Gacke doline i Like; žilava marljivost, ustrajnost i ljubav prema svome kraju jer ipak tim žilama teče povijest stara 6000 godina. To je nešto što se ne briše i što nesvjesno u nama ostaje. To je onaj zato na pitanje zašto još nisi u Irskoj i ti.

Trebalo je vremena da postanemo svjesni ljepote kojom smo okruženi, povijesti i tradicije na kojoj počivamo, koja nam može i želi biti temelj za bolju budućnost. Narod se okrenuo turizmu. Kao gljive poslije kiše niču uređene kuće i okućnice uz obalu Gacke, ali i šire. Ponuda se širi sasvim proporcionalno potražnji. U isto vrijeme u našem gradu razvija se i turistička ponuda proizvoda od brojnih OPG-ova pa sve do raznih rukotvoraca suvenira i poklon predmeta.

Platformu za prezentaciju ponude navedenih proizvoda grad Otočac pruža više puta godišnje, a Poklon galerija Danijela sudjeluje kad god je to moguće. O tome malo više u sljedećem tekstu.

Odgovori