marama Gacka Jesen

Od dudova svilca do svilene marame iz Gacke doline

Znate li kako nastaje svila?

U dalekoj Kini rađaju se milijarde malih ličinki čiji je životni put jako kratak, ali u isto vrijeme jako značajan; od jajašca preko ličinke pa se do trenutka dok ne počnu same plesti svoju bijelu čahuru stvarajući tako dugo bijelo neprekinuto vlakno. Kad ličinka završi pletenje svoje čahure, udobno se smješta i spava sanjajući kako će se jednog dana pretvoriti u leptira. One ličinke čija čahura postaje nit svile nikad ne postaju leptiri. To možda nije ni loše jer tako upletene u svilu žive, može se reći, vječno. Današnji znanstvenici rade na tome da se čahura odvoji od ličinke, a da se pritom one ne unište i nastave svojim putem metamorfoze u leptira.

Iz čahure dudova svilca izvlače se tanke, čvrste niti i namataju na kalem. Potom se pletu s drugim nitima i posebnim postupcima pripremaju za tkanje. Tkanjem, pranjem i bojenjem dobivaju se različiti oblici uporabe svile, a svakog od njih krase epiteti kvalitete i finoće.

Sretna sam što sam i sama otkrila čari svile i mogućnosti koje ona nudi.

Nova sam u oslikavanju svile i za sad sam se zadržala na motivima predivne Gacke u čijoj dolini sretno živim.

Ako se i Vi želite okušati u tome, trebate nabaviti osnovni materijal za rad, a to je:

– svilena marama ili šal

– boje za svilu

– tanji i deblji kist za svilu

– okvir na koji ćete objesiti svilu

– čavlići.

boje Marabu za svilu

Svila se može kupiti i na metre, ali ju je tada potrebno obrubljivati, stoga gotove svilene marame, boje za svilu i kistove kupujem na www.chemaco.hr. U svojoj ponudi imaju mnoštvo kvalitetnih proizvoda i toplo ih preporučam. Također, preporuke i za Marabu boje.

Iako postoji više načina bojenja svile, predstavit ću način na koji ja radim, a to je bojenje na mokroj svili.

Postupak bojenja:

Smočite svilenu maramu ispod mlaza vode i ocijedite je. Potom u posudu ulijte pola decilitra boje koju želite za podlogu, maramu uronite u tu boju i čekajte da boja upije u potpunosti. Tako obojanu maramu rastegnite na drveni okvir i učvrstite je čavlićima. Svila mora biti čvrsto nategnuta. Pritom budite brzi da se svila ne osuši. Ako se ipak to dogodi, svilu navlažite spužvicom kako bi se boje ljepše razlijevale i ne bi ostavljale neravnomjeran trag pri sušenju. Zatim se prepustite mašti. Odaberite motiv koji želite crtati i krenite na posao. Tek kad probate, moći ćete osjetiti kako svila reagira na boju i kako trebate crtati.

Nakon što ste nacrtali sve što želite, ostavite maramu da se dobro osuši na drvenom okviru.

marama

Potom je ispeglajte s naličja oko tri minute, smočite ispod mlaza hladne vode, dobro ocijedite te ponovo ispeglajte. Rukom oslikana svilena unikatna marama je gotova.

marama

Očekujem slikice Vaših uradaka u komentaru ili porukom na e-adresu:  info@poklongalerijadanijela.hr.

Odgovori