Decoupage tehnika

Decoupage ili salvetna tehnika je ukrašavanje predmeta pomoću ljepila i salvete. Njezine početke nalazimo u Kini odakle je, kao i štošta drugo, stigla u Europu. U Francuskoj je doživjela svoj procvat gdje se počela primjenjivati kao umjetnički način oslikavanja i uređivanja raznih predmeta od sitnijeg pa sve do krupnijeg namještaja.

Salvetnom tehnikom mogu se ukrašavati drvene, staklene i plastične površine, pa čak i platno. Jedina je razlika što se svakoj podlozi pristupa malo drugačije. Tako je za oslikavanje stakla potrebna drugačija podloga na početku te zaštita na kraju da bi uradak ostao sačuvan.

Prije svega potrebno je nabaviti osnovni materijal za rad, a to je:

– ljepilo za salvetnu tehniku

– salvete s raznim motivima ili rižin papir

– akrilne boje

– spužvice ili kistovi za akrilne boje i salvetnu tehniku

– podloge za ukrašavanje.

Poželjno je da materijal bude kvalitetan jer je s takvim materijalima ipak lakše raditi, a i učinak je bolji. Mnogi koriste Drvofix ljepilo za lijepljenje salveta, ali ipak smatram praktičnijim lak-ljepilo koje mazanjem štiti i plastificira u istom potezu. Ostavljam prostora vjerovati da se ipak možda radi o mojoj navici jer se ovom tehnikom bavim već skoro 10 godina pa bi mi bilo teško priviknuti se na nešto drugačije.

Također, preporučam korištenje posebnog kista za akrilne boje, a posebnog za ljepilo za decoupage tehniku. Preporučam i rižin papir koji je malo čvršći od salveta i motivi su na njemu često krupniji.

Svatko je slobodan pronaći način koji mu najviše odgovara jer se radi o doista zanimljivoj tehnici čije su mogućnosti neograničene, a zadovoljstvo naposljetku ispunjeno.

Postupak izrade:

Prvo je potrebno očistiti površinu koju namjeravamo ukrasiti te je obojiti akrilnom bojom. Motivi sa salveta najbolje se ističu na bijeloj podlozi tako da je poželjno mjesto na koje želimo zalijepiti salvetu, pa čak i čitavu površinu, obojiti u bijelo te kasnije predmet obojiti po želji. Znamo da bijela boja sve prihvaća.

Nakon bojenja i dobrog sušenja podloge uzimamo salvetu s motivom koji želimo.

Prstima pažljivo iskidamo motiv sa salvete te odvojimo samo jedan sloj, onaj najgornji, na kojem se najbolje vidi naš motiv.

Kistom za salvetnu tehniku nanesemo ljepilo na podlogu te pažljivo položimo salvetu. Zatim od sredine salvete prema rubovima polagano kistom prianjamo salvetu na podlogu. Potrebno je da potezi budu pravilni i pažljivi kako ne bismo pokidali salvetu i kako bismo je što urednije zalijepili na podlogu da konačni dojam bude preslikani uzorak.

Puštamo da se malo osuši, a potom može krenuti bojenje i ukrašavanje. Ako je rub između salvete i podloge previše očit, možemo spužvicom za bojenje ili kistom za akrilne boje lagano tapkajući stvoriti umjereni prijelaz da sve ispadne kompaktnija cjelina. Na kraju je potrebno, još jednom sve skupa, premazati lak-ljepilom za zaštitu.

Decoupage

Ovo je osnovna i jednostavna vještina koju treba savladati, a dalje je sve igra. Motive možete dodavati po želji, a isto tako na podlogu lijepiti i neke druge ukrasne dodatke. Ako ste vješti u pisanju, na podlogu možete napisati i neki prigodni tekst koristeći flomastere ili konture.

Decoupage

Pišite u komentar ako imate kakvih pitanja. Rado ću na njih odgovoriti. Također, pokažite slikom kako su ispali vaši radovi ovom salvetnom tehnikom.

Odgovori