Crvenkapica

Crvenkapica

Autor i voditelj  projekta kojeg vam predstavljam  je Marija Zudenigo.

Mariju s Otočcem su povezale između ostalog neke davne niti a za ovu priču, glavna poveznica je Manja Kostelac Gomerčić koja je Mariju Zudenigo i njenu „Crvenkapicu“ 25.travnja 2018.godine dovela na našu Forticu. Bio je to jedan nadasve čaroban dan s mirisom jorgovana. Moglo se je osjetiti kako srce u utrobi Fortice veselije udara, kao da pozdravlja taj nikad zaboravljeni duh Uskoka.  Informaciju o susretu proširili smo između sebe, bilo je potrebno da svatko od nas sašije jedan komad tkanine, ukrasi ga pa svojoj želji i taj dan donese na Forticu. Skupilo se baš jedno lijepo društvo, od malih Cicibana, preko srednjoškolaca, do folklorašica, krojačica…članova udruga i pojedinaca. Bila je tu i jedna ali jako vrijedna Singerica na kojoj su marljive ruke sve tkanine spojile u jednu.  Različite rečenice koje su stvarale prekrasnu novu priču.

„Projekt Crvenkapica interdisciplinarni je višegodišnji projekt kreativne i kulturne industrije sa nakanom očuvanja, prezenzacije i brendiranja segmenta nacionalne kulturne baštine – uskočke kape Crvenkape.

Cilj projekta je aktivnim sudioništvom javnosti, prema modelu izvorne kape, na nizu radionicu ( u vrtićima, školama, udrugama i /ili na trgovima,ulicama…) sa skupinama ili pojedincima, diljem Hrvatske, kao i preko njenih granica, kroz akcijsko perfomativno djelovanje oblikovati crvene kvadrate tkanine dimenzije 50x50cm i spajati u najveću kapu, Crvenkapu.

Tako sastavljenu kapu; od komada crvenih tkanina različite teksture, intervencije, tonova…znakovlja, zapisa, kao umjetničku instalaciju postaviti na tvrđavu Nehaj, s alternativnim mogućnostima.

Produkcijom nosivog i suvremeno dizajnerski osmišljenog odjevnog predmeta projekt ostvaruje svoju kulturnu i kreativnu inovaciju.“

„Na poziv udruge Baštinica Otočac i koordinatorice ovog susreta prof. Manje Kostelac Gomerčić svoje pačvorke priredili su:

DV Ciciban Otočac, Srednja škola Otočac, Đački dom Fortica, Gačanka Otočac, Pavenka Brinje, OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac PŠ Hrvatsko Polje, OŠ Luke Perkovića Brinje PŠ Križpolje, DV Tratinčica Brinje, Hrvatski radio Otočac, kao i pojedinci (Ankica Majer, Petra/Nikolina/Renata Orešković, Marina Pećarić, Danijela Tonković). Narodnu nošnju posudilo je Folklorno društvo Otočac GPOU-a, a akreditacije za sudionike, ujedno i suvenir i podsjetnik na događaj, izradila je Danijela Tonković. Travnate površine na Fortici pokošene su uoči događaja u sklopu javnih radova u koordinaciji DVD-a Otočac i Grada Otočca.  Za fotografije su se pobrinuli Goran Orešković (Foto klub Otočac), Ante Milas i svi ostali pomalo. Medijski su popratili HTV, portali Glas Gacke, Glas Like, Senjska bura i Hrvatski radio Otočac. Svima koji su sudjelovali najljepša hvala jer su važan djelić priče koja pokreće.“

Tekst preuzet sa Facebook stranice Crvenkapica

Odgovori